Je goed voelen en presteren gaan samen

Toen ik de vrouw van Maarten van der Weijden, Daisy, hoorde vertellen over de instelling van Maarten rond zijn zwemelfstedentocht voor dit jaar dacht ik meteen: dit is wat ik zie en ervaar in mijn werk. Dit is mooi!

Vorig jaar was er de strijd tegen zichzelf, overleven en uiteindelijk ten onder gaan. Dit jaar was er balans, goede energie, een goed gevoel en het vermogen om te genieten.
Hoe mooi is het om op deze manier je doel te bereiken?

De prestatie van Maarten en de onderliggende drijfveren heb ik de afgelopen week gebruikt bij cliënten in de praktijk.
Zo kwam bijvoorbeeld een mooi mens in de praktijk, die in een burn-out begeleidingstraject zit. Hij wordt door mij begeleid om vanuit eigen kracht en energie de ruimte te ontdekken voor zijn gevoel.
Bij de eerste aanraking via voetreflex werd al duidelijk hoe pijnlijk en stijf de voet voelt. Dit geeft mij als therapeut inzicht in de spanningen en de pijn in het lichaam en hoe hij vastzit in zijn eigen gedachten. Toen ik hem daarmee confronteerde kwam hij zelf met het antwoord: “Ja, ik ben voortdurend bang dat ik halverwege het bereiken van mijn doelen moet afhaken, omdat ik mijn doelen niet haal. Als ik omzetten niet ga halen, faal ik. Dit kan ik niet voor mezelf erkennen en dus ga ik door”.
Door met wat? Het gevoel uitschakelen en doorgaan over je eigen grenzen tot het lichaam staakt en je mentaal knakt.
Door intensieve begeleiding breng ik hem weer bij zijn eigen gevoel.
Bv met een simpele aanraking, zie ik de ademhaling zakken, wordt angst losgelaten, en ontstaat er meer ruimte in het lichaam.
Zo is hij langzamerhand steeds meer in staat vanuit gevoel en vertrouwen weer zijn eigen prestaties te leveren. De angst om te falen verdwijnt.

Hierin is Maarten van der Weijden voor mij een inspirator geworden. Zijn drijfveren pas ik ook in mijn praktijk toe: handel vanuit je gevoel, vanuit je eigen balans en energie. En ga niet over grenzen. Zo lever je de grootste prestaties, prestaties die bij jóu passen.

Gevangenschap

Dit weekend zat ik bij de musical over het leven van Titus. Een ingrijpend levensverhaal van iemand die oog had voor de verhoudingen tussen mensen, niet in hokjes dacht. Daar kwam gevangenschap in al z’n gedaantes langs. Tot de meest weerzinwekkende vorm: zijn leven eindigde in het concentratiekamp, omdat hij opkwam voor rechtvaardigheid, zijn mening uitte.

Die gevangenschap greep me aan. We kennen het allemaal. Iemand heeft buiten de wetten gehandeld en komt in de gevangenis. Of iemand wordt ten onrechte gevangen genomen. Doordat hij of zij z’n mening uit in een machtssysteem dat geen vrijheid kent

Geestelijke gevangenschap is een ander verhaal. Want hoe gevangen kun je zijn in je eigen gedachtegoed?
“Ik kan het niet. Ik ben niks waard. Ik ben niet gewenst. Die anderen zijn beter dan ik. Ik ben stom. Dom. Lelijk. Dik…etc etc.”

Allemaal gedachten die in het hoofd ingeprent staan en voor jou waarheid zijn geworden. Gedachten die ons gedrag en handelen beïnvloeden. Gedachten die ons op den duur ziek maken.

Hoe ga je met deze gevangenschap om? Ben je nog in staat jezelf te bevrijden? Welke rol spelen irreële gedachten in je dagelijks leven?

Leef je ‘gewoon’ verder en doe je net of er niks aan de hand is of ben je ervan bewust dat het leven zoveel mooier kan zijn zonder deze gevangenschap!

Vaak veranderen mensen pas als het bittere noodzaak is, als men ziek wordt, of ineens geveld wordt door een burn-out. Een mens moet kennelijk eerst lichamelijk en/of geestelijk lijden om vervolgens open te staan voor verandering.

Ik kom deze vorm van gevangenschap veel tegen in mijn praktijk. We zouden het onszelf veel makkelijker maken en gezonder blijven door op tijd te ontspannen. Preventief zorg en aandacht voor jezelf nemen. Zodat je de stilte en vrijheid in jezelf kunt ervaren.

En jezelf herontdekken in dat wat verloren was… jouw innerlijke vrijheid: de vrijheid van léven!

bronvermelding: 2019-11juni https://www.facebook.com/Muziektheater-Titus-in-Dokkum-1387951248007629/

Aanraking bij overlijden

https://www.nu.nl/gezondheid/5910429/is-het-verstandig-om-de-hand-van-een-stervende-vast-te-houden.html

Het bovenstaande artikel raakt me aan alle kanten, door de mooiste herinneringen die ik in mijn werk hierin mocht ervaren. Opgeroepen worden om van betekenis te zijn in die laatste uren. Het valt me op hoe in het artikel dit vanuit het hoofd allemaal wordt benaderd. Tussen de regels door, lees ik waar het écht om gaat: -intuïtie-. Aanvoelen en afstemmen. En dat is lastig als naaste, vanwege alle emoties die er zijn. Fine tuning in aanraking is essentieel en is dan een grote toegevoegde waarde in dit proces. Een professionele aanraking en afstemming zorgen juist voor een diepe verbinding in het naar binnen keren en het in liefde los kunnen laten .. Ik kan aanraking bij overgaan dus alleen maar toejuichen.

Als je geen zin hebt om te praten óf .. als praten niet (meer) helpt

Dan is het fijn om een therapeut of coach te vinden, waar je zonder woorden begrepen wordt. Je hoeft niets uit te leggen, niets te vertellen. Liggend op een massagetafel kun je heerlijk de sores van alledag aan je voorbij laten gaan. Je gedachten laten voor wat het is en zij voelt intuïtief precies aan hoe en waar je staat in de stappen die je wilt zetten… Ze vertaalt wat je lichaam vertelt. Hoe fijn is dat om op deze ontspannen manier in rust gecoacht te worden?

Spreekt deze vorm van coaching je aan, dan zal je zelf ervaren, hoe snel blokkades verdwijnen en je enorme stappen zet. Op eigen benen staan, lopend op wolkjes. Wat wil een mens nog meer?

 Het leven is zo mooi, en hulp vragen is moedig. Je hoeft niet alles alleen te doen!

Secretaressedag, een nieuw begin!

Vorige week had ik in de praktijk een vrouw, een directiesecretaresse, op de massagetafel.. Sinds een jaar komt ze hier met regelmaat.
Het begon als een afspraak voor een ontspanningsmassage. Al snel merkte ik toen ik in de massage haar diepere gevoelslagen aanraakte dat ze niet goed in haar vel zat. Ze gaf het ook aan. Ze was niet tevreden met het leventje dat ze had. Ze ergerde zich aan allerlei dingen. Mensen op het werk, boos op mensen die niks verkeerds deden, bepaalde geluiden die haar mateloos irriteerden. Ze kwam er niet meer uit, ze wist niet hoe ze haar leven op de rit moest krijgen.
We zijn aan de slag gegaan om inzicht te krijgen in de oorzaak van die problemen en om zicht te krijgen op de veranderingen die nodig zijn. Meer ruimte te krijgen en te voelen. En met een beter gevoel in het leven te staan. Ontdekken wie je bent en wat je wilt. De ontspanningsmassage werd steeds meer het instrument om te coachen. Ze heeft zichzelf opnieuw “ontdekt”.

Nu een jaar later voelt ze zich weer goed, is opgebloeid. Ze weet wat ze wil. Haar relatie is weer goed. Op het werk heeft ze het naar haar zin. En ze heeft geen blad meer voor de mond. “Niet iedereen hoeft mij aardig te vinden, dus ik hoef ook niet iedereen aardig te vinden”, zegt ze. Dat is een enorme ontwikkeling: ze was er namelijk altijd voor die ander.  Eenmaal thuis van de sessie, belde ze voor een cadeaubon. Want volgende week is het secretaressedag. Ze krijgt ieder jaar een leuke attentie van haar baas, maar nu wil ze het eens omdraaien door haar baas juist een cadeau te geven. Want eigenlijk herkent ze bij haar baas dezelfde problemen als zij had: te druk, snel geïrriteerd en steeds meer lichamelijke kwaaltjes.
Ik weet zeker Wilma, dat jij veel voor haar kan betekenen. Dus i.p.v. een werkafspraak blok ik gewoon een afspraak massagecoaching bij jou.”
Zo gezegd, zo gedaan!

Ik ben benieuwd welke directeur of secretaresse vandaag de gelukkige is op deze secretaresse-dag!


Een mooie ervaring

Het is een mooie afsluiting van mijn werkweek, als de cliënt me opbelt om te bedanken en bijna struikelt over zijn/haar woorden van enthousiasme.
“Ik wil je even laten weten, wat een sessie met me doet, in me los maakt”.
Een reactie van iemand die vast zit in z’n werk en daar geen plezier meer aan beleeft. Mijn sessies hebben ruimte en vrijheid gebracht. Er is meer ruimte gekomen voor eigen gevoelens.
Zijn/haar reactie: “Ik voel me steeds beter in  m’n werk, heb daarin meer succes en straal dat ook uit. Ik kreeg zelfs als dank van klanten waarmee ik zaken had gedaan een taart en een kaartje. Ik heb met jouw hulp ook inzicht gekregen in mijn verleden en kan dat verbinden met wat ik nu voel. Dit is wat jij doet Wilma.”
Zomaar een reactie op een vrijdagmiddag. Via whatsapp ontving ik een foto van de taart en het kaartje erbij. Dit is wie ik wil zijn en wat ik kan geven!

Als vrouw zo trots als een pauw

Internationale vrouwendag vandaag! Ik ben trots op de vrouwen in de wereld. Ben trots vrouw te zijn en trots op wie ik ben. Ben trots op de mensen die op mijn pad komen en de mooie pure ontmoetingen daarin.

Zo hard werken dat het leven aan me voorbij raast? Daar pas ik voor. Ben trots op de moeilijke keuzes die ik heb moeten maken. Dat ik heb gekozen voor geluk i.p.v. vechten. Kostte me bloed, zweet, tranen en een hoop angst en eenzaamheid. Maaaar… Ik lijd niet meer, maar leid. Heb mezelf terug. Ben onafhankelijk, puur, echt en geniet van het leven.

Yes! Superblij dat Sven me ‘een lieve moeder vindt, maar dat ik vooral niet in de keuken moet staan’. En hij heeft gelijk. Koken is niet mijn ding.

Wereldvrouw, sta op! Een vrouw heeft het recht er te zijn. Je bent het waard er niet alleen voor je kinderen, je partner, familie, collega’s, vriendinnen, etc etc etc te zijn.

Een mooi rijk leven begint bij jezelf en daar wordt jouw omgeving ook gelukkig van!