Je goed voelen en presteren gaan samen

Toen ik de vrouw van Maarten van der Weijden, Daisy, hoorde vertellen over de instelling van Maarten rond zijn zwemelfstedentocht voor dit jaar dacht ik meteen: dit is wat ik zie en ervaar in mijn werk. Dit is mooi!

Vorig jaar was er de strijd tegen zichzelf, overleven en uiteindelijk ten onder gaan. Dit jaar was er balans, goede energie, een goed gevoel en het vermogen om te genieten.
Hoe mooi is het om op deze manier je doel te bereiken?

De prestatie van Maarten en de onderliggende drijfveren heb ik de afgelopen week gebruikt bij cliënten in de praktijk.
Zo kwam bijvoorbeeld een mooi mens in de praktijk, die in een burn-out begeleidingstraject zit. Hij wordt door mij begeleid om vanuit eigen kracht en energie de ruimte te ontdekken voor zijn gevoel.
Bij de eerste aanraking via voetreflex werd al duidelijk hoe pijnlijk en stijf de voet voelt. Dit geeft mij als therapeut inzicht in de spanningen en de pijn in het lichaam en hoe hij vastzit in zijn eigen gedachten. Toen ik hem daarmee confronteerde kwam hij zelf met het antwoord: “Ja, ik ben voortdurend bang dat ik halverwege het bereiken van mijn doelen moet afhaken, omdat ik mijn doelen niet haal. Als ik omzetten niet ga halen, faal ik. Dit kan ik niet voor mezelf erkennen en dus ga ik door”.
Door met wat? Het gevoel uitschakelen en doorgaan over je eigen grenzen tot het lichaam staakt en je mentaal knakt.
Door intensieve begeleiding breng ik hem weer bij zijn eigen gevoel.
Bv met een simpele aanraking, zie ik de ademhaling zakken, wordt angst losgelaten, en ontstaat er meer ruimte in het lichaam.
Zo is hij langzamerhand steeds meer in staat vanuit gevoel en vertrouwen weer zijn eigen prestaties te leveren. De angst om te falen verdwijnt.

Hierin is Maarten van der Weijden voor mij een inspirator geworden. Zijn drijfveren pas ik ook in mijn praktijk toe: handel vanuit je gevoel, vanuit je eigen balans en energie. En ga niet over grenzen. Zo lever je de grootste prestaties, prestaties die bij jóu passen.